Пътеводител на търсача на хранителни добавки   

Aug/26/2020

Пътеводител на търсача на хранителни добавки   

Винаги сме нащрек, когато купуваме продукти, които касаят здравето ни. Често се питаме дали всичките им съставки са безвредни, дали не съдържат малко популярни, но много вредни за здравето елементи и как можем да сме сигурни в написаното в брошурата или уебсайта. А наличието на толкова много различни физически и електронни магазини, разнообразието от предлаганите в тях марки и различни продукти със сходни характеристики, прави тази задача още по-непосилна.

Добрата новина е, че лесно можем да проверим до каква степен можем да се доверим на дадена марка и да подберем точния за нас продукт като съблюдаваме няколко фактора, които сме подготвили за вас в тази статия.

Ето как да изберем най-подходящите за нас хранителни добавки:

Сертификати. Но какви?

Почти всеки продукт на пазара със завидна гордост демонстрира сертификатите, които притежава. Това е чудесно, но за съжаление има и недобронамерени фирми, които поставят сертификати без истинска тежест върху своите продукти.

В този списък ви предлагаме да се запознаете с няколко утвърдени, универсални сертификата, на които можете да се доверите:

  • GMP (Good Manufacturing Practices) – В превод този сертификат утвърждава „добри производствени практики“. Възникнал в САЩ, днес той е универсален сертификат, уреден в Директива 91/356/EEC на Европейския съюз. GMP определя правилата за производство на фармацевтични продукти и хранителни добавки. Изискванията за покриване на сертификата постоянно се осъвременяват, за да се постигне краен резултат от производството, който да е с необходимото високо качество.
  • ISO сертификация – Разбира се, компаниите отговарящи на стандарта ISO винаги са по-надеждни, каквато е и основната цел на сертификацията. ISO сертификатите могат да бъдат в най-различни области, но когато говорим за хранителни добавки, подходящ е ISO 22000, който е международен стандарт за управление на безопасността на храните.
  • BIO сертификация – BIO сертификацията все още няма централизирана сертифицираща система. Обикновено тези сертификати се издават от местните органи на управление. В случай, че попаднете на такъв сертификат, се поинтересувайте дали е издаден от официална институция. (А не от някоя частна фирма, например.)

Страна на произход

Сама по себе си, страната на произход не значи нищо. Навсякъде по света може да се произвежда качествена или пък некачествена продукция. Има обаче някои обективни фактори, които дават предимство на определени страни-производители.

Така например, в САЩ и Европейския съюз контролът по отношение на производството и вноса на хранителни добавки е най-строг. Разбира се, използваните технологии и производствени мощности обикновено са най-съвременните, нивото на хигиена и чистота на продукцията е оптимално. В Европа страната с най-високи изисквания за производство и контрол на качеството е Германия. Продуктите произведени там, както и в страни като Франция, Италия и Великобритания със сигурност са надеждни, заради контрола на производство като държави в Европейския съюз.

Какво съдържа продукта?

Добър съвет е да отделим няколко минути на съставките на продукта и да ги сравним с други. Много продукти обещават едно и също действие, но значително се различават в съставките си.

По тази причина, добър съвет е да направим кратко проучване за отделните съставки. Копиране в търсачката ще ни даде отговор за няколко секунди дали съответната съставка е подходяща за ефекта, който обещава продукта.

След това, трябва да обърнем внимание на точното количество от всяка съставка. Много често някои продукти спестяват от съставки. Сравнете 2-3 продукта в техните стойности. Не е нужно да сте специалист, за да разберете, че продукт, който съдържа по-голямо количество от дадена съставка, може би е по-ефикасен за конкретния ефект от друг, с по-малко съдържание от същата. Обърнете внимание и на препоръчителния дневен прием, който уважаваните производители неминуемо ще сложат до съдържанието. Той ни ориентира дали количеството, което се съдържа е достатъчно за нуждите ни.

Последно, но съвсем не за подценяване – трябва да обърнем внимание на комплексността на рецептата. Много често се получава така, че даден продукт е съсредоточен върху няколко съставки, а цената му е сходна с продукт, който разполага със същите съставки, но и още доста други, които благоприятстват допълнително организма. Хранителните добавки, за разлика от лекарствата, често са с комплексни рецепти, които имат множество свойства.

Ето и един кратък пример: искате да приемате витамини за подобряване на имунната система. Казали са ви, че е добре да приемате Витамин C. Избирате продукт, който е с 90% съдържание на Витамин C. Но защо да не приемате продукт, който освен 100% от препоръчителната дневна доза Витамин C, съдържа и допълнителни витамини от група B или Е? Това прави втория продукт много по-комплексен и полезен за целта ви – засилване на имунната система.

Какво не съдържа продукта?

Освен какво съдържа, добра идея е да се провери и какво не съдържа даден продукт. Основните неща, за които трябва да следим, са съответната добавка да не съдържа GMO и да е без наличие на глутен и лактоза.

Не трябва да забравяме да проверим и за съставки, които знаем, че не ни действат добре. Тук не е задължително да става въпрос за лош продукт или тежки съставки, а за състояние на организма ни, при което той не реагира добре на дадени, пък било то и натурални, съставки.
 

Цена и количество

Когато става въпрос за лекарства и хранителни добавки съществува ценови феномен, който е характерен още и при луксозните стоки, или с други думи - по-високият клас продукти са по-качествени и имат повече ползи.

Някои производители, за съжаление злоупотребяват с това. Ако видите скъп продукт потърсете аргументация за цената – може би има много рядка съставка или пък уникален производствен процес. Може и да няма нищо специално, а просто цената му да е изкуствено завишена. Добра практика е да не се доверяваме сляпо на продукт само, защото е по-скъп от останалите, а да преценим и всички останали фактори, за които говорихме по-нагоре.

От друга страна, добре е да избягваме и твърде евтината продукция. Обикновено са били направени определени компромиси в качеството, за да се постигне ниската цена на продукта, а когато става дума за продукти за здраве не е добре да ползваме нискокачествена продукция.

Когато преценяваме цената, е добре да имаме предвид и количеството, както и времето, за което би ни стигнала съответната добавка. Така например, може да имаме добавка с 60 капсули и друга с 30 и двете на сходна цена. На пръв поглед изглежда, че първата има много повече количество и ще ни излезе по изгодно? Да, но ако обърнем внимание на дневния прием, може да се окаже, че при първата добавка трябва да се приемат 3 таблетки дневно, а при втората - една. Така първата ще стигне само за 20 дни, а втората за целия месец. Сега кое изглежда по-изгодно?

Големи обещания

И накрая, нещо изключително важно – колкото по-гръмко е обещанието, толкова по-мaлко вероятно е то да е истина! Колкото и добре да звучи, по никакъв начин не трябва да се доверяваме сляпо. Хранителните добавки са точно това, което са – подпомагат активния ви и здравословен начин на живот в търсене на по-ефективни резултати. Хранителните добавки заместват определени съставки или елементи, които е трудно да си набавите в забързаното ежедневие. Те обаче не са магически. Няма как да отслабнем без движение или да бъдем здрави, ако не си почиваме достатъчно или прекаляваме с консумацията на алкохол, цигари или вредни храни. 

 

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Хранителни добавки

Vital Concept | Блог

Пътеводител на търсача на хранителни добавки   

Пътеводител на търсача на хранителни добавки   

Винаги сме нащрек, когато купуваме продукти, които касаят здравето ни. Често се питаме дали всичките им съставки са безвредни, дали не съдържат малко попул Винаги сме нащрек, когато купуваме продукти, които касаят здравето ни. Често се питаме дали всичките им съставки са безвредни, дали не съдържат малко попул 2020-08-26T11:36:50+03:00 Пътеводител на търсача на хранителни добавки   

<p><span style="font-size: 12pt;">Винаги сме нащрек, когато купуваме продукти, които касаят здравето ни. Често се питаме дали всичките им съставки са безвредни, дали не съдържат малко популярни, но много вредни за здравето елементи и как можем да сме сигурни в написаното в брошурата или уебсайта. А наличието на толкова много различни физически и електронни магазини, разнообразието от предлаганите в тях марки и различни продукти със сходни характеристики, прави тази задача още по-непосилна.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Добрата новина е, че лесно можем да проверим до каква степен можем да се доверим на дадена марка и да подберем точния за нас продукт като съблюдаваме няколко фактора, които сме подготвили за вас в тази статия.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong>Ето как да изберем най-подходящите за нас хранителни добавки:<br /></strong><strong style="color: #e31235; font-size: 14pt;"></strong></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong style="color: #e31235; font-size: 14pt;">Сертификати. Но какви?<br /></strong><strong></strong></span><br /><span style="font-size: 12pt;"> Почти всеки продукт на пазара със завидна гордост демонстрира сертификатите, които притежава. Това е чудесно, но за съжаление има и недобронамерени фирми, които поставят сертификати без истинска тежест върху своите продукти.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">В този списък ви предлагаме да се запознаете с няколко утвърдени, универсални сертификата, на които можете да се доверите:</span></p> <ul> <li><span style="font-size: 12pt;"><a href="https://vitalconcept.bg/page/sertifikati" target="_blank" rel="noopener"><strong>GMP (Good Manufacturing Practices)</strong></a>&nbsp;&ndash; В превод този сертификат утвърждава &bdquo;добри производствени практики&ldquo;. Възникнал в САЩ, днес той е универсален сертификат, уреден в Директива 91/356/EEC на Европейския съюз. GMP определя правилата за производство на фармацевтични продукти и хранителни добавки. Изискванията за покриване на сертификата постоянно се осъвременяват, за да се постигне краен резултат от производството, който да е с необходимото високо качество.</span></li> </ul> <ul> <li><span style="font-size: 12pt;"><a href="https://vitalconcept.bg/page/sertifikati" target="_blank" rel="noopener"><strong>ISO сертификация</strong></a>&nbsp;&ndash; Разбира се, компаниите отговарящи на стандарта ISO винаги са по-надеждни, каквато е и основната цел на сертификацията. ISO сертификатите могат да бъдат в най-различни области, но когато говорим за хранителни добавки, подходящ е ISO 22000, който е международен стандарт за управление на безопасността на храните.</span></li> <li><span style="font-size: 12pt;"><a href="https://vitalconcept.bg/page/sertifikati" target="_blank" rel="noopener"><strong>BIO сертификация</strong></a>&nbsp;&ndash; BIO сертификацията все още няма централизирана сертифицираща система. Обикновено тези сертификати се издават от местните органи на управление. В случай, че попаднете на такъв сертификат, се поинтересувайте дали е издаден от официална институция. (А не от някоя частна фирма, например.)<br /></span><strong style="font-size: 12pt;"></strong></li> </ul> <p><strong style="font-size: 12pt;"><span style="color: #e31235; font-size: 14pt;">Страна на произход</span><br /></strong><br /><span style="font-size: 12pt;"> Сама по себе си, страната на произход не значи нищо. Навсякъде по света може да се произвежда качествена или пък некачествена продукция. Има обаче някои обективни фактори, които дават предимство на определени страни-производители.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Така например, в&nbsp;<strong>САЩ и Европейския съюз</strong>&nbsp;контролът по отношение на производството и вноса на хранителни добавки е най-строг. Разбира се, използваните технологии и производствени мощности обикновено са най-съвременните, нивото на хигиена и чистота на продукцията е оптимално. В Европа&nbsp;<a href="https://vitalconcept.bg/category/hranitelni-dobavki" target="_blank" rel="noopener"><strong>страната с най-високи изисквания за производство и контрол на качеството е Германия</strong></a>. Продуктите произведени там, както и в страни като Франция, Италия и Великобритания&nbsp;със сигурност са надеждни, заради контрола на производство като държави в Европейския съюз.<br /><br /></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong><span style="color: #e31235; font-size: 14pt;">Какво съдържа продукта?</span><br /></strong></span><br /><span style="font-size: 12pt;"> Добър съвет е да отделим няколко минути на съставките на продукта и да ги сравним с други. Много продукти обещават едно и също действие, но значително се различават в съставките си.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">По тази причина, добър съвет е да направим кратко проучване за отделните съставки. Копиране в търсачката ще ни даде отговор за няколко секунди&nbsp;<strong>дали съответната съставка е подходяща за ефекта, който обещава продукта</strong>.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">След това, трябва да обърнем внимание на&nbsp;<strong>точното количество от всяка съставка</strong>. Много често някои продукти спестяват от съставки. Сравнете 2-3 продукта в техните стойности. Не е нужно да сте специалист, за да разберете, че продукт, който съдържа по-голямо количество от дадена съставка, може би е по-ефикасен за конкретния ефект от друг, с по-малко съдържание от същата. Обърнете внимание и на&nbsp;<strong>препоръчителния дневен прием,</strong>&nbsp;който уважаваните производители неминуемо ще сложат до съдържанието. Той ни ориентира дали количеството, което се съдържа е достатъчно за нуждите ни.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Последно, но съвсем не за подценяване &ndash; трябва да обърнем внимание на&nbsp;<strong>комплексността на рецептата</strong>. Много често се получава така, че даден продукт е съсредоточен върху няколко съставки, а цената му е сходна с продукт, който разполага със същите съставки, но и още доста други, които благоприятстват допълнително организма.&nbsp;<strong>Хранителните добавки, за разлика от лекарствата, често са с комплексни рецепти, които имат множество свойства.</strong></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Ето и един кратък пример: искате да приемате витамини за подобряване на имунната система. Казали са ви, че е добре да приемате Витамин C. Избирате продукт, който е с 90% съдържание на Витамин C. Но защо да не приемате продукт, който освен 100% от препоръчителната дневна доза Витамин C, съдържа и допълнителни витамини от група B или Е? Това прави втория продукт много по-комплексен и полезен за целта ви &ndash; засилване на имунната система.<br /><br /></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong><span style="font-size: 14pt; color: #e31235;">Какво не съдържа продукта?</span><br /></strong></span><br /><span style="font-size: 12pt;"> Освен какво съдържа, добра идея е да се провери и какво не съдържа даден продукт. Основните неща, за които трябва да следим, са съответната добавка&nbsp;<strong>да не съдържа GMO и да е без наличие на глутен и лактоза.</strong></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Не трябва да забравяме да проверим и за съставки, които знаем, че не ни действат добре. Тук не е задължително да става въпрос за лош продукт или тежки съставки, а за състояние на организма ни, при което той не реагира добре на дадени, пък било то и натурални, съставки.<br /></span><span style="font-size: 12pt;">&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong><span style="font-size: 14pt; color: #e31235;">Цена и количество</span><br /></strong></span><br /><span style="font-size: 12pt;"> Когато става въпрос за лекарства и хранителни добавки съществува ценови феномен, който е характерен още и при луксозните стоки, или с други думи - по-високият клас продукти са по-качествени и имат повече ползи.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Някои производители, за съжаление злоупотребяват с това.&nbsp;<strong>Ако видите скъп продукт потърсете аргументация за цената</strong>&nbsp;&ndash; може би има много рядка съставка или пък уникален производствен процес. Може и да няма нищо специално, а просто цената му да е изкуствено завишена. Добра практика е да не се доверяваме сляпо на продукт само, защото е по-скъп от останалите, а да преценим и всички останали фактори, за които говорихме по-нагоре.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">От друга страна, добре е д<strong>а избягваме и твърде евтината продукция</strong>. Обикновено са били направени определени компромиси в качеството, за да се постигне ниската цена на продукта, а когато става дума за продукти за здраве не е добре да ползваме нискокачествена продукция.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Когато преценяваме цената,&nbsp;<strong>е добре да имаме предвид и количеството, както и времето, за което би ни стигнала съответната добавка.</strong>&nbsp;Така например, може да имаме добавка с 60 капсули и друга с 30 и двете на сходна цена. На пръв поглед изглежда, че първата има много повече количество и ще ни излезе по изгодно? Да, но ако обърнем внимание на дневния прием, може да се окаже, че при първата добавка трябва да се приемат 3 таблетки дневно, а при втората - една. Така първата ще стигне само за 20 дни, а втората за целия месец. Сега кое изглежда по-изгодно?<br /><br /></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong><span style="color: #e31235; font-size: 14pt;">Големи обещания</span><br /></strong></span><br /><span style="font-size: 12pt;"> И накрая, нещо изключително важно &ndash;&nbsp;<strong>колкото по-гръмко е обещанието, толкова по-мaлко вероятно е то да е истина!</strong>&nbsp;Колкото и добре да звучи, по никакъв начин не трябва да се доверяваме сляпо. Хранителните добавки са точно това, което са &ndash; подпомагат активния ви и здравословен начин на живот в търсене на по-ефективни резултати. Хранителните добавки заместват определени съставки или елементи, които е трудно да си набавите в забързаното ежедневие. Те обаче не са магически.&nbsp;<strong>Няма как да отслабнем без движение или да бъдем здрави, ако не си почиваме достатъчно или прекаляваме с консумацията на алкохол, цигари или вредни храни.</strong>&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">&nbsp;</span></p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки