Въпреки, че куркумата има произход от далечна Индия, за никой в България, а и като цяло в Европа, не е тайна, че тя е един истински природен елексир за добро здраве. Полезните свойства на куркумата са доказани през вековете в народната медицина, но в последните години са обект и на детайлни изследвания от много експерти, които потвърждават нейните качества.
Има обаче един въпрос, който често стои на дневен ред – защо куркумата като подправка струва много по-малко от тази, която е в хранителна добавкa? Кога трябва да предпочетем едното и кога другото?
Важните неща най-напред
Разбира се, говорейки за куркума, не можем да не кажем няколко думи за нейните свойства и полезно действие. Не случайно, куркума е известна с множеството си приложения за здравето. Тя е изключителен антиоксидант и действа пречистващо на организма. Куркумата въздейства и подобрява имунитета, като същевременно притежава ясно изразен противовъзпалителен ефект. Не на последно място, тя спомага за по-добрата работа на храносмилателната система и метаболизма, подобрявайки обработката на веществата в организма.
Куркумата като подправка
Когато се използва като подправка в кухнята, куркумата най-честно идва под формата на изсушена пудра или прах. Все по-честно в био-магазини може да се види и цял корен от куркума. Като пудра (както е най-честно използвана), куркумата притежава ярък жълтеникаво-оранжев цвят. Ако я видите като корен, поразително ще ви напомни за нейния братовчед джинджифилът. Двата корена са от едно и също семейство и неслучайно поотделно са известни с множеството си полезни свойства.
Освен вкусно, готвенето с куркума е и полезно. Има множество рецепти с ориз, пилешко месо и други продукти, които се комбинират добре с подправката. Много хора си приготвят и т.нар „златно мляко“ . Редовната консумация на куркума като подправка е точно толкова препоръчителна и полезна, колкото и препоръката за ежедневна консумация на полезни зеленчуци и плодове например. Иначе казано, консумацията ѝ е добра добавка към ежедневния ви здравословен хранителен режим.
А ако се питате защо индийското винаги е пикантно, отговорът ще намерите малко по-надолу.
Тук трябва да направим първото съществено уточнение. На практика не съществува хранителна добавка, която да е в буквален смисъл „куркума“. Само по себе си растението Curcuma longa и в частност корена му имат богат състав. Това, което го прави особено интересно за медицината обаче е съдържанието на така наречения „куркумин“, който се съдържа в корена. Именно куркуминът е и полезното вещество, което носи всички онези свойства, които споменахме малко по-нагоре.
В този смисъл, когато говорим за хранителни добавки трябва да знаем, че при тях се извлича екстракт от куркумина, който се съдържа в корена на растението куркума.
И ако ви звучи сложно, трябва да запомните само това:
При куркумата като подправка, полезното вещество куркумин е около 3% до 9%, а при хранителните добавки достига до 95%. Не е необходимо човек да бъде добър с математиката, за да сметне колко по-ефективен е приема на хранителна добавка, когато целта ви е да заредите тялото си с полезните свойства на куркумина.
Тук има и още един много важен момент – по принцип куркумата на прах, много трудно се абсорбира от тялото. Най-често тя преминава през него без да бъде усвоена, съответно и полезните ѝ свойства да бъдат възприети от организма. Тук на помощ идва пиперинът. Ето защо, индийците винаги слагат пикантно + куркума в своите ястия – така осигуряват приема на полезните свойства на подправката. Това е и причината, в добрите хранителни добавки (като CURCUMA) да има и малка доза екстракт пиперин (най-често извлечен от черен пипер).
Какво да избера?
Както вече казахме, ежедневният прием на куркума като подправка ще ви донесе вкусно, питателно и здравословно хранене в дългосрочен план. А това не е никак за изпускане.
Когато обаче искате да доставите на тялото си таргетиран прием на куркумин, за да подсилите общото си здраве или да въздействате върху конкретен проблем, то правилният избор е хранителна добавка като CURCUMA. Това е добър избор и когато хранителният ви режим е трудно да бъде така добре структуриран и да включвате редовно куркума към нещата, които похапвате. Допълнително предимство е ,че при хранителната добавка, приемът става за секунди с малко вода.