Колкото и да ни е трудно да го кажем - есента дойде. А с нея и вирусите започват да се „размърдват“ след лятната им почивка. И далеч не говорим само за Covid 19. Смяната от слънчеви лъчи и леки дрехи към все по-дебели якета и по-хладно време, съвсем не бяха част от ежедневието ни доскоро. Но сезоните се сменят, гардеробът също. А какво остава остава за нас? Разбира се, че трябва да променим и нещо в начина ни на живот. Организмът ни също има крещяща нужда от адаптация към новите условия.
Но въпреки всички тези променящи се неща и негативната нагласа на някои от нас, ние знаем, че есента е прекрасна. Всъщност, както всеки друг сезон, просто защото
"всяко нещо крие своята красота, стига да искаме да я открием.
И за да ви го докажем, ще кажем, че есента, противно на очакванията, носи много вкусни, полезни и заредени с витамини плодове и зеленчуци. За да може организмът ни да използва по най-добрия начин съпротивителните си сили срещу простуди и вируси, имунитетът ни трябва да бъде подпомогнат с всичко онова, което природата ни предлага като сезонни витамини, макро- и микроелементи.
А ето и нашия избор на топ 5 полезни есенни суперхрани, с които да заредите хладилника през този сезон:
Тиква
Вече се вижда как покрай пътищата в страната и по тротоарите в градовете, любимите ни дини бяха заменени от не по-малко любимите ни тикви. Тиквата е плод, богат на витамин А, С, В и Е, калций, магнезий, калий, лутеин, манган, пектин, фосфор, антиоксиданти и фибри. Има ниско съдържание на захар, а формите, под които може да се консумира, са безбройни. Когато, към всичко това прибавим достъпната цена и вкусовите ѝ качества, тиквата изглежда като чудесен избор за хладните есенни дни.
Семките й са отличен източник на протеин и Омега – 3 мастни киселини, които благоприятстват здравето на простатата, успешно повлияват състояния на еректилна дисфункция и предотвратяват възпаления, причинени от киселинно хранене и други ежедневни фактори. Неслучайно точно тези семки са включени в капсулите ALPHA. Ако не сте голям фен на тиквата, а имате нужда да премахнете точно тези проблеми, капсулите са страхотен вариант.
Зеле
Зелето е изключително ценен и важен зеленчук. Съдържа витамини -B1,B2,B3,B6, PP, С, К, Х, U. Богато е и на фолиева киселина, каротиноиди, никотинова киселина, аминокиселина и минерални вещества - калий, калций, фосфор, магнезий, желязо, манган. Зелето благоприятства за различни възпаления, свързани със стомаха, а йодът, който съдържа, е добър помощник в регулирането на щитовидната жлеза.
Разбира се, трябва да отбележим, че колкото и да обичаме традиционните ястия със зеле, препоръчително е да се консумира в суров вид, за да запази всичките си богати вещества.
Зелето спомага за увеличаване на ензимите за детоксикация на черния дроб. Това е и причината то да е включено в състава на SILK, който се бори с целулита доста успешно, благодарение и на правилното количество броколи и мощен екстракт от Еклония Кава. След лятото със сигурност всяка жена е застрашена от появата на целулит, поради заседяване и по-голямото количество нездравословни храни, които ядем.
Целина
Целината е с богато съдържание на важни минерали - калий, калций, магнезий, цинк, желязо и фосфор, витамини - B, C, Е, К, PP, провитамин А, както и флавоноиди, които са с изразен антиоксидантен ефект. Възстановява нормалната флора в организма и прочиства цялото тяло от токсини.
Целината е изключително препоръчителна за тези, които имат анемия или проблеми с нервната система. Сокът от целина действа като естествен диуретик и има успокояващ ефект върху нервната система – намалява притесненията и помага при безсъние.
Земна ябълка (гулия)
Гулията е едно от най-полезните неща, които може да си набавим през есента, тъй като след ноември месец не е препоръчително да се бере. Съдържа полезни фибри, тиамин, фосфор, калий и желязо. Има ниско съдържание на наситени мазнини, холестерол и натрий. Инулинът в земната ябълка помага на полезните бактерии в чревната флора. Действа като пребиотик, намалява рисковете от рак и помага при усвояването на калция в организма.
За жалост обаче в България не е много разпространена, макар че употребата ѝ е изключително нетрудоемка. Може да се яде сурова, печена или варена. Не се колебайте да опитате, ще останете очаровани!
Червени чушки
Червените чушки са победители по съдържание на витамин С. Отличително качество на чушката е, че не губи свойствата си в продължение на 70 до 80 дни, а около стъблото се намира най-много от аскорбиновата киселина, или както ни е по-известна – витамин С. Чушките съдържат биофлавоноиди, които осигуряват добра превенция на организма срещу сърдечно-съдови и неопластични заболявания. Може да се консумира отново по много начини според вкуса, а суровата й консумация е дори препоръчителна – така се запазват всички витамини.
Есента все пак не е толкова лоша, нали? А природата си знае работата и ни дарява с толкова голямо разнообразие от плодове и зеленчуци. Въпреки това, забързаното ежедневие не ни позволява всеки ден да се храним здравословно и да си набавяме всички необходими витамини и минерали, особено когато имаме нужда от по-голямо количество запаси. Тук на помощ идват витаминните комплекси, които се съдържат в капсулите HEALTH. Те стимулират имунната система, работят за увеличаването на антиоксидантната защита и стимулират жизнеспособността. Не съдържат ГМО, глутен и лактоза и са изцяло от натурални съставки.
Съветваме ви да не лишавате организма си от всички онези витамини, от които той има нужда всекидневно. Тялото няма да остави незабелязана благодарността си, а за вас само остава да мислите за следващите си планински преживявания.